Mantar Hastalığı

Mikroskobik küçüklükte bir bitkinin deride meydana getirdiği bir enfeksiyonudur.Çeşitli cilt ve tırnak hastalıklarına sebep olan 50 kadar mantar türü tesbit edilmiştir. Bunlar, dış etkilere karşı dirençli mikroorganizmalar olup her türlü kötü şartlar altında hayatlarını devam ettirebilirler. Temizliğe dikkat etmeyen kimselerin vücuduna yerleşip fırsatını bulduklarında tahribatlarını yaparlar.

Mantar, kafatasını kaplayan deride meydana gelirse “tinea capitis”, ayaklarda olursa atlet ayağı, vücutta gelişirse “tinea corporis” ve kasıkta olursa “tinea cruris” olarak adlandırılmaktadır.

Vücut Mantarı:
Cilt üzerinde pembe kırmızılıkta bir leke ile kendisini belli eder. Kırmızılık çevreye doğru yayılırken ortası iyileşmeye başlar. Böylece halka şeklinde kabarcıklar ve kabarcıkların üzerinde kepeklenmeler şeklinde asıl belirti olarak ortaya Çıkar.

Ne Yapmalı
* Hastalığa sebep olan mantar cinsi tesbit edilmeden etkili bir tedavi mümkün değildir.
* Kesin teşhis, cilt kazıntısının potasyum hidroksit eriyiği ile muamelesinden sonra, mikroskop altında incelenmesi ile konabilir.
* Mantarın cinsine uygun antimikotik pomad, krem ve losyonlar kullanılır.
* Geniş alanlara yayılmış mantar hastalığında harici tedaviye ilaveten, ağızdan “griseofulvin” ihtiva eden haplar verilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Nesrin dedi ki:

    Bende 15-16 yıldır var sadece kollarımda ve sırtımda,bu kadar yıldır kullandığım hiçbir ilaç kesin çözüm olmadı.Şimdi 4 yaşında kızımdada başladı ilk ellerinde vardı kullandığım bir kremle geçti şu an sırtında ve yüzünün yan tarafında oluştu aynı kremi kullandım ama sonuç alamadık çok üzülüyourum,ben yazın kolsuz giyemiyorum hep yarım kollu giyiyorum kimsede görmüyorum kendimden utanıyorum.Doktorlrın hepsi aynı teşhisi koymuyor kimi güneşten,kimi denizden korunmamı söylüyor.Bunun kesin çözümü nedir,varmı yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekkür ediyorum….

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler