Zekâ Geriliği
Zekâ geriliği
Zekâ geriliği, hem toplumsal, hem bireysel açıdan önemli bir sorundur. Bunlar bakıma muhtaçtırlar. Bireyde eğer zekâca gerilik varsa hangi grup zekâ geriliği olduğu bilinmelidir ki ona göre eğitim yapılabilsin. Zekâ geriliği teşhisi ancak ayrıntılı psikolojik ve tıbbî incelemeler sonunda konulabilir. Konulan teşhis doğrultusunda çocuğun neleri yapıp yapamayacağı saptanır. Buna göre gerekli eğitim verilir. Zekâ geriliğinde, eğitimden amaç, kendi kendine yaşayabilecek, kendine bakabilecek dıîrurna gelmektir.
Zekâ bölümü 0-24 arasında olan idiotlar kendilerine bakamazlar, bakıma muhtaçtırlar. Eğitimle yürümeyi öğrenebilirler.
Zekâ bölümü 25 – 49 arasındaki embesiller (eğitilebilir zekâ geriliği olanlar) öğretildiği zaman kendi kendilerine giyinebilir, yemeğini yiyebilir, çok basit bazı işleri öğrenebilirler. Örneğin; çim biçmek, eşya taşımak gibi.
Zekâ bölümü 50 – 69 arasında olanlar (öğretilebilir zekâ geriliği olanlar) embesîllere göre daha ağır işleri öğrenebilirler. Kolay etki altında kalabilirler. Normal insanların arzu ve duygularına sahiptirler, ama bunları kontrol edemezler. Bu yüzden suç oranının yüksek olduğu zekâ grubu bu gruptur.
Zekâ bölümü 70 – 89 arasında olanlar, geç öğrenirler. Eğitimlerine dikkat edilirse, pek çok normal insanın yaptığı işleri başarabilirler.