Kekemelik
Kekemelik çoğunlukla çocukluk çağlarında başlayan tedavi edilmediği sürece hızla ilerleyen, aynı heceleri ve kelimeleri tekrar ederek, kelimeler ve heceler arası sık sık duraklayarak konuşmada bozukluk yaşanmasıdır.
Kekemeliğin nedenleri nedir?
Bu konuda birçok araştırma yapılmasına rağmen kesin bir sonuç elde edilememiştir. Ancak kekemeliğe sebep olan bazı nedenler arasında beyin fonksiyonlarındaki reflekslerin birden aşırı uyarılması, bazı kişilik bozukluklarının konuşma bozukluğuna yansıması gibi sebepler yanında en çok sebep olduğuna inanılan diğer bir görüşte psikolojik etkenlerin kişide kekemeliğe yol açtığıdır.
Psikolojik etkenden kasıt aşırı heyecan durumlarında, aşırı korku anlarında, içine kapanık bir yapıya sahip olma durumlarında, aşırı üzüntü durumlarında, aşırı sinir durumlarında veya bu durumlar yaşanıp geçtikten bir süre sonra kekemeliğin başladığı görülmüştür. Bizzat kendimde 7 yaşına kadar gayet normal bir konuşmaya sahip iken 7 ile 13 yaş arasını kekeme olarak geçirmiş biri olarak 13 yaşından sonra gayet akıcı bir konuşmaya kavuştum. Burdan da kekemeliğin altında yatan fizyolojik, biyolojik nedenler dışında psikolojik etkenlerin bir insanı bir dönem kekeme yapabileceğine bizzat kendim yaşayarak tecrübe ettim.
Kekemelik hangi yaşlarda daha sık görülür?
Genel olarak 3 ile 7 arasında daha çok görülür. Erkeklerde görülen kekemelik vakaları bayanlara göre daha çoktur.
Kekemelik kalıtsal mıdır?
Araştırmalar sonucu ailesinde özellikle anne ve babasında kekemelik sorunu olan kişilerin kekemelik sorununu yaşadığı görülür.
Kekemeliğin başlangıcında stresin etkisi var mıdır?
Kesinlikle vardır. Sorunsuz bir konuşmaya sahip iken birden kekelemeye başlayan çocukların tedavi sürecinde kekelemeye başladığı dönem araştırıldığında yaşadığı stres kaynaklı bir olayın var olduğu ortaya çıkar.
Kekemelik tedavi edilebilir mi?
Özellikle psikolojik etkenler sebebiyle başlayan kekemelikler kaygıya sebep olan durum ortadan kalktığından kendiliğinden geçer ve kişi düzgün ve akıcı konuşmasına döner. Kekemeliğe sebep olan sorunun ne olduğu tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemiyle kekemelikten kurtulmanın başarı oranı çok yüksektir.
Kekeleyen çocuğa anne babanın yaklaşımı nasıl olmalıdır?
Kekeleyen çocuğa cümlelerinizi yavaş ve sakin bir tarzla kurun.
Telaffuzu zor kelimelerden ve uzun cümlelerden kaçının. Sürekli ısrarcı tavrınızla sorular sorarak çocuğunuzun daha çok paniğe kapılmasına sebep olmayın. En önemlisi hayatındaki korku faktörünü ya hayatından çıkaran yada onun korkmasına sebep olmayacak hale getirin.
Kekeleyen çocuğun öğretmenine düşen görevler nelerdir?
Kekeleyen çocuğa hızlı cevaplar vermesini isteyerek ani sorular sormayın. Zorlanarak anlattığı konuyu sabırla dinliyor görüntüsü verin zira sabırsızlandığınızı fark ettiğinde cümlesini bitirmek için daha da telaşlanıp daha çok kekeleyecektir. Konuşarak katılacağı ortamlardan tamamen uzak tutmayın ortam içinde kısa sevaplar verecek sorular yönelterek onu ortama dâhil edin.