Yeni Doğanlarda Motor Refleksler
– Yeni doğan bebek karnından tutularak havada tutulduğunda başı öne düşer,
– Beşikten kaldırıldığında baş desteklenmezse gevşek kalır ve düşer, yüzükoyun bırakıldığında başını sağa ya da sola çevirebilir,
– Kol ve bacaklarında ani hareketler ve duruş değişiklikleri gösterir,
– Oturur konuma geçirilmeye çalışıldığında başı belirgin bir biçimde geride kalır,
– Avuçlannda ve elinin tamamında yakalama refleksleri görülür,
– Birinci ayında çenesini yerden ve yataktan kaldırabilir,
– İkinci ayında yakınındaki nesnelere uzanır,
– Kollarını simetrik olarak sallayabilir,
– Başı çok az geride kalır ya da hiç kalmaz,
– Yüzükoyun konumda önkollarından destek alarak başını ve üst göğsünü iyice yukarı kaldırabilir.
Yeni doğan bebekler, refleksleri ile motor etkinliklerde bulunurlar. Bu refleksler;
Babinski Refleksi: Bebeğin ayak tabanının ortasına hafifçe vurulduğunda ayak parmakları açılır. Bu refleksin olmaması, omurilikte oluşabilecek kusurların olmasına işaret eder.
Plantar Refleksi: Ayak parmakların dibine bastırıldığında parmaklarla tutma ve yakalama eylemi gösterir. Bu refleksin olmaması omurilikte oluşabilecek kusurların belirtisidir.
Patella (Diz Kapağı) Refleksi: Diz kapağına hafifçe vurulmasıyla bacak havaya kalkar. Bu refleksin olmaması kas rahatsızlığının belirtisidir.
Emme Refleksi: Dudağa veya yanağın kenarına dokunulduğunda bebek hemen başını çevirerek emme hareketi gösterir. 4. aya kadar uyanıktı kadar pozitiftir. Bu refleksin olmaması beyin hasarına işaret edebilir.
Moro (İrkilme) Refleksi: Herhangi ses, gürültü gibi durumlarda bebek kollarını ve bacaklarını uzatır, gerer. Bu refleksin olmaması, genel nörolojik yetersizliklerin işaretidir.
Paumer (Yakalama) Refleksi: Elin avuç içine bastırıldığında eli kapatarak avucun içindeki uyarıcıyı yakalamaya çalışır. Başlangıçta çok güçlüdür. Zamanla bu gücü kayıp olur. 6-10 ay kadar devam eder.
Yeni doğan bebek bu refleksler sayesinde çevresine uyumunu ve yaşamını sürdürmesi için önemlidir. Yaşamın ilk yıllarında görülen ve daha sonra ortadan kalkan reflekslerdir. Dolayısıyla, yeni doğan bebekler büyüdükçe bu reflekslerin ilgili olduğu kaslar üzerindeki rolü, istemli bir biçimde sağlarlar.