Gebelikte Parvovirüs
Parvovirüs B19 kaynaklı enfeksiyonların belirtileri kızamıkçığa benzer ama çok hafif olduğu için fark edilmeyebilir. Parvovirüs zerrelerle (öksürme ve hapşırma) veya fomiderle (Mikroplu parçacıkları emen maddeler, yatak, kıyafet ve halı gibi) temas sonucu bulaşır. Organizma doğumsal anormalliklere neden olmaz ve hamilelikte görülen enfeksiyonların çoğu sağlıklı bebeklerin doğumuyla sonuçlanır. Hamilelikte yaygın olarak görülmez ama geç düşüklere ve HIDROPS FETALIS ile ilgili olan rahim içi ölüme neden olabilir.
Sitomegalovirüs (CMV)
Sitomegalovirüs (CMV) herpes ailesinden bir virüstür ve genç çocuklarda sıkça görülür, yetişkinlerin en az yüzde 50’lik bir kısmı 30 yaşma gelmeden bu enfeksiyonu geçirmiş olur. Enfeksiyon genellikle fark edilmez ama boğaz ağrısı, hafif ateş, eklemlerde ağrı ve yorgunlukla birlikte nezlemsi bir duruma neden olur. Genellikle yalan temas, mikroplu kan, idrar, tükürük, mukus veya anne sütüyle bulaşır.
Yalnızca bazı hassas kadınlar ilk kez hamilelik sırasmda CMV enfeksiyonu kapar ve bu kadınlar arasında virüsün bebeğe geçme ihtimali yüzde 40’ür. Bu bebeklerde zekâ geriliği, görme, duyma ve gelişim problemlerine neden olabilen doğumsal CMV görülme riski vardır ama hastalık kapan bebeklerin sayısı çok azdır. Günümüzde CMV’vi tedavi etmek veya etkilerini durdurup tersine çevirmek mümkün değildir ama yeni antiviral ilaçlar araştırılmaktadır, ingiltere’de zekâ geriliğinin başlıca ve en yaygın nedeni CMV olduğu için aşı bulma çalışmaları sürmektedir. Hamileler gibi risk altında olan kişiler (hastane ve laboratuvar personeli ve hemşireler) ellerini yıkamak gibi antiseptik önlemler almalıdır.