Gebelikte Suçiçeği
Suçiçeğine varicella zoster virüsü neden olur ve hastalık yüz yüze iletişim halindeyken yayılan zerrelerle kişiden kişiye bulaşır. Kuluçka süresi 10 ila 21 gün arasındadır, bu süreçte ateşle birlikte kaşınan ve ilerleyen günlerde kabarıp kabuk tutan sulu döküntüler görülür. Suçiçeğine yakalanan bir yetişkin, döküntülerin çıkmasından 48 saat öncesinde başlayıp hepsi kabuk tutana kadar geçen süre boyunca hastalığı başkasına bulaştırabilir. Suçiçeği çok bulaşıcıdır ve çocukların yüzde 90’ı ergenlik çağına girmeden bu hastalığa yakalanmaktadır. Hastalığa ilk kez hamilelik sırasında yakalanmak çok nadir görülmektedir (binde 3).
Eğer ilk suçiçeğini hamileliğin ilk sekiz haftası içerisinde geçirirseniz bu düşüğe yol açmaz ama eğer sekizinci ve 20. haftalar arasında hastalanırsanız risk çok az (yüzde 1-2) olmakla birlikte bebeğinizin el ve ayaklarında, gözlerinde, cildinde, barsaklarında, mesanesinde ve beyninde bozukluklar ve büyüme sorunuyla birlikte, doğuştan suçiçeği sendromu görülebilir. 20. ve 36. haftalar arasında bebeğiniz etkilenmez ama virüs vücutta kalır ve doğumdan sonraki ilk yıllarda zona hasta lığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak eğer 36. hafta ile doğumdan sonraki 21. gün arasındaki bir zamanda suçiçeği olursanız, bebeğiniz de suçiçeği olabilir. Doğumdan sonraki beş gün veya üç hafta içerisinde ortaya çıkarsa çok ciddi bir enfeksiyon görülebilir (Neonatal suçiçeği) çünkü yeni doğan bebeğin bağışıklık sistemi virüsle başa çıkacak kadar gelişmemiştir. Eğer sorun belirlenirse ve bebeğinize antikor enjeksiyonu (ZIG- zoster immunoglobulin) yapılırsa, belirtiler ortaya çıkmadan yapılan bu enjeksiyon atağm şiddetini azaltacaktır. Antiviral bir ilaç olan asiklovir, döküntüler başladıktan sonraki 24 saat içinde verildiği sürece belirtileri azaltacaktır.
Eğer suçiçeği hastalığına maruz kaldığınızı düşünüyorsanız, doktorunuz bağışıklığınıza bakmak için bir kan testi isteyecektir. Eğer bir belirsizlik olursa doğum sırasında bebeğinize ZIG enjeksiyonu yapılacaktır.