Gebelikte Astım ve Kalp Hastalığı
Astım
Hamile kadınların yaklaşık yüzde 3’ünde astım belirtileri görülmektedir ama hamile kadınlarda da bir çeşit nefes kesilme problemi yaşandığı için astım belirtileri gözden kaçabilir. Astımı genellikle yiyecek, kimyasal, toz, polen ve duman alerjileri tetikler veya hastalık viral göğüs enfeksiyonunu takiben ortaya çıkar. Hamile kadınlar olabildiğince bu gibi tetikleyicilerden uzak durmaya çalışmalıdır. Annede kortizon üretimi arttığı için hastalığın hamilelikte düzelme eğilimi vardır. Inhale steroidler ve bronkodilatör gibi ilaçlar fetüsü etkilemez ama hamilelikte oral yolla steroid alması gereken kişilerde Preeklampsi, bebeklerindeyse rahim içi gelişme geriliği görülme riski yüksektir. Doğumda damardan steroid ile birlikte ağrı dindirici olarak entonoks ve epidural verilmesi en iyi seçenektir, ileride bebeğin alerji (atopi) olma riskini azalttığı için emzirme teşvik edilir.
Inflamatuvar (iltihaplı) Barsak Hastalığı
İnce barsakta (Crohn hastalığı) ve kalın barsakta iltihap (ülseratif kolit) genellikle kan ve mukuslu şiddetli ishale ve karın ağrısına neden olur. Annede steroid hormon oranlan arttığı için bu belirtiler hamilelikte geçebilir. Hamilelikte en az oranda steroid ilacı almanızı sağlamak için belirtiler kontrol altına alınana kadar hamile kalmamanız tembihlenecektir. Bu hastalığa sahip kişilerde ameliyat sonrası komplikasyon görülme riski çok daha fazla olduğu için vajinal doğum tercih edilmektedir.
Hamilelikte annede kalp hastalığı gelişmesi yaygın değildir ama hastalık, potansiyel olarak çok ciddi olduğu için kişi uzmanların bulunduğu özel ünitelerde tedavi edilmelidir. Eskiden hamile kadınlarda kalp hastalığına neden olan asıl sebep romatizmal kalp hastalığıydı, ama günümüzde buna çok nadir rastlanmaktadır. Günümüzde, çocukken doğuştan kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olan ve çocuk sahibi olma yaşına erişen kadınların sayısı çok fazladır. Bu kişilerin ortalama yaşam süresinde meydana gelen önemli gelişmeler, pek çok kadının başarılı bir şekilde hamile kalabilmek için yardım talebinde bulunduğunu göstermektedir. Tedavinin detayları bu kitabın kapsamının dışında kalmaktadır ama ani kan kaybını önlemek, tansiyonu kontrol altında tutmak, doğumun ikinci evresinin kısa sürmesini ve doğumun antibiyotiklerle atlatılmasmı sağlamak önemli rol oynayan noktalardır.