Bebek Beslenmesi İle İlgili Soru ve Cevaplar

Soru Cevaplar

► Göğüslerim çok dolu ve ağrıyor. Ne yapmalıyım?

Doğumdan sonraki üçüncü ve beşinci günler arasında süt gelmeye başladığında göğüslerin şişmesi ve aşırı süt üretiminden dolayı dolu olması normaldir. Vücut ısınızın yükselmesi, dolu ve sert göğüslere sahip olmak pek hoş bir his olmasa da tamamen normaldir ve genellikle 24 saat içinde düzelir. Bebeğiniz düzenli bir şekilde emmeye başladıktan sonra vücudunuz bebeği beslemeye yetecek kadar süt üretmeye başlar.

Eğer memede süt birikimine bağlı şişlik varsa, sütünüzü düzenli olarak boşaltmalı ve sütün meme dokusuna gelerek mastit gibi rahatsızlıklara neden olmasını önlemelisiniz. Şişkin memeleri indirmek ve aşırı şişmeyi önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

•  Bebeğinizi az ama sık emzirin böylece memeleriniz düzenli olarak boşalacaktır.

•  Emzirmeye başlamadan önce biraz süt akıtın. Bu meme ucunun yumuşamasını ve bebeğin kolayca yapışmasını sağlar.

•  Meme ucunuz çatlamış olsa bile sütü boşaltmayı deneyin, meme koruyucu kullanmayı ve sütü bu yolla boşaltmayı deneyin.

•  Eğer bebeğiniz iyi bir şekilde emmiyorsa, sütü boşaltın, saklayın veya atın. Süt üretimi arz talep sistemiyle işler. Eğer memelerinizi düzenli olarak boşaltmazsanız süt üretimi azalacaktır.

► Tıkalı kanalları nasıl açabilirim?

bebek beslenmesi

Eğer göğsünüzde kırmızı ve hassas bir leke oluşursa süt kanalınız tıkanmış demektir. Bu çok yaygın bir sorundur, ama bunun mastite dönüşmesini engellemek için:

•  Emzirmeye tıkalı memeden başlayın çünkü bebeğin emmesi ilk başlarda daha kuvvetlidir.

• Sutyeninizin içerisine kırmızı lekenin üstüne, ılık bir bez veya soğuk lahana koyun.

• Tıkanıklığı açmak için göğsünüzdeki sütü boşaltın.

► Meme ucum çatladı ve çok acıyor. Ne yapmalıyım?

Meme şişliğini önlemek için o memeden emzirmeye çalışın. Eğer gerekirse meme ucunuz iyileşene kadar o memeden sütü boşaltın ve bebeğinizi diğer memeden emzirin. Emzirmeden sonra meme ucuna biraz süt veya tükürük sürün ve kendiliğinden kurumaya bırakın. Göğüslerinizi olabildiğince havalandırmaya çalışın ve meme ucunun iyileşmesini sağlamak için her emzirmeden sonra meme pedlerini değiştirin.

► Sanırım bebeğim yeterince kilo almıyor. Ne yapabilirim?

Anne sütüyle beslenen bebekler, mamayla beslenenlere nazaran daha yavaş kilo alırlar. Sağlık merkezinde gördüğünüz gelişim tablosu size sözde “normal” kilo alımı hakkında bilgi verecektir. Eğer doktorunuz bebeğin kilosu konusunda endişeliyse kendinize şu soruları sorun:

• Yeterince yemek yiyor musunuz? Emzirmenin başarılı olabilmesi ve vücudun yeterince süt üretebilmesi için günde fazladan 500 kalori, ikizler için günde fazladan 1000 kalori almanız gerekmektedir.

• Yeterince sıvı tüketiyor musunuz? Çok sıvı almak süt üretimini destekler. Normalde içtiğiniz sudan 1 litre daha fazla içmeye özen gösterin.

• Yeteri kadar dinleniyor musunuz? Eğer yorgunsanız süt üretiminiz azalır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kadın sitesi kategoriler