Yardımlı Doğumlar
Yardımlı veya aletli doğum terimi biraz korkutucu gelebilir ama hatırlatmak isterim ki bebeklerin büyük çoğunluğu hâlâ yardıma veya tıbbi müdahaleye gerek duyulmadan vajinal doğumla dünyaya gelmektedir. Ancak eğer doğum uzarsa veya ikinci aşama kolay ilerlemezse, vajinal doğumu forseps veya vakum gibi aletlerle desteklemek gerekebilir.
Yardımlı doğumun amacının, bebeği, yukarıdan ittiren rahim kasılmaları yardımıyla doğum kanalına yönlendirmek olduğunu anlamak çok önemlidir. Forseps veya vakum ekipmanları bebeği yalnız başlarına çıkartmak için tasarlanmamıştır. Çoğu yardımlı doğum, deneyimli bir kadın doğumcu tarafından gerçekleştirilmektedir ama bazı bölümlerde kıdemli ebeler bu konuda özel eğitim alıp vakum ve forseps kullanarak doğum yaptırabilmektedir. Hem forsepsli hem vakumlu doğumlarda doktor veya ebe doğum sırasında daha iyi görebilmek ve bebeğe ulaşabilmek için litotomi pozisyonunda oturmanızı ve ayaklarınızı bacak destek bölümlerine koymanızı isteyecektir. Epizyotomi gerekip gerekmeyeceği kişinin durumuna ve endişelere bağlıdır. Genel olarak konuşmak gerekirse forsepsli doğumların çoğunda epizyotomi gerekirken, vakumda gerek olmayabilir.
Aletli Doğumların Ekileri: Yardımlı vajinal doğumla dünyaya gelen bebeklerde kullanılan aletlerin izleri doğum sonrasında görülebilir, ama bu izler birkaç gün içerisinde geçeceği için endişe etmeye gerek yoktur. Vakumlu doğumdan sonra bebeğin başı, doğum sırasında kafasına geçirilen pompa nedeniyle biraz şişebilir ve bazen aşırı morarmaya ve hatta bebeğin sarılık olmasına bile neden olabilir. Forseps yardımıyla doğumdaysa bebeğin kafatası berelenebilir, forsepslerin bulunduğu yerler biraz şekilsiz gözükebilir. Ancak unutulmaması gereken nokta bebeğin kafatasının doğum sırasında bu gibi baskı ve sıkıştırmaları kaldırabilecek biryapıda olduğudur, dolayısıyla bu aletler bebeğinizin uzun vadede sağlığını
etkileyecek zararlar vermez.